Τα 10 διδάγματα του κορονοїού

Εν μέσω πανδημίας και πολλοί από εμάς βρίσκουμε τους εαυτούς μας αισθητά αλλαγμένους. Πράγμα επόμενο, θα έλεγε κανείς,  μετά το πρωτόγνωρο σοκ που υπέστη η ανθρωπότητα ανά την υφήλιο, λόγω της βάναυσης αίσθησης της απώλειας της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας. Και παρόλο που ο κορονοїός βρίσκεται ακόμα ανάμεσα μας (αν και σε φθίνουσα τροχιά), τα πράγματα που μας δίδαξε και συνεχίζει να μας διδάσκει είναι πολλά.

Δίδαγμα 1: Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Οτιδήποτε γνώριμο και συνηθισμένο μπορεί να μετατραπεί σε «διακαή πόθο». Οι βόλτες με τους φίλους, η εργασία, το αγαπημένο μας μέρος, οι οικογενειακές συναθροίσεις, η υγεία και η ανεμελιά. Ας διδαχτούμε, λοιπόν, την στάση ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχουμε, τα οποία κάθε άλλο παρά δεδομένα και ευτελή είναι, αφού τώρα όσο ποτέ, έχουμε καταλάβει την αξία τους.

Δίδαγμα 2: H υγεία είναι το ύψιστο αγαθό.           

Και ποιος δεν φοβήθηκε για την υγεία του αλλά και για αυτήν των δικών του στο άκουσμα της έλευσης της πανδημίας; Και από ποιανού το μυαλό δεν πέρασε το χειρότερο και με τρόμο συνειδητοποίησε ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό;  Ας καταλάβουμε λοιπόν πόσο τυχεροί είμαστε πολλοί από εμάς και ας νοιώσουμε ενσυναίσθηση για τον κάθε συνάνθρωπο μας που παλεύει για την υγεία του, είτε λόγο κορονοїού, είτε λόγο άλλης ασθένειας. Και ας διαφυλάξουμε την υγεία μας όσο καλύτερα μπορούμε  με υγιεινή διατροφή, άσκηση και πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Δίδαγμα 3: H μητέρα Γή θα συνεχίσει να γυρίζει, με ή χωρίς εμάς.

Πότε άλλοτε έχεις ακούσει πιο καθαρά το κελαήδημα των πουλιών και τη φωνή της φύσης ; Πότε άλλοτε τα ζώα και τα πουλιά δεν τραγούδησαν πιο χαρμόσυνα και πότε άλλοτε ο αέρας δεν υπήρξε καθαρότερος ; η Γή θα συνεχίσει να γυρίζει με ή χωρίς εμάς και οφείλουμε να τη σεβαστούμε, όπως «αναγκαστήκαμε» να κάνουμε και τώρα.

Δίδαγμα 4 : Κανείς δεν είναι υπεράνω κανενός.

Ο κορονοїός μας δίδαξε ότι όλοι ανεξαιρέτως είμαστε ίσοι και κανείς υπεράνω κανενός. Και εάν κάποιοι ένοιωθαν έτσι, ελπίζω η δοκιμασία αυτή να τους έκανε πιο ταπεινούς. Η αλήθεια της ανθρώπινης διάστασης είναι ότι όλοι είμαστε τρωτοί. Διδαχτήκαμε λοιπόν να σεβόμαστε τους άλλους και κυρίως τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής: γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υπαλλήλους υπεραγορών και τόσους άλλους που ρίσκαραν την υγεία τους για να είμαστε όλοι εμείς καλά.

Δίδαγμα 5: Καταλάβαμε την πραγματική έννοια των λέξεων «υπομονή» και «ευελιξία»

Εν μέσω της πανδημίας κάποιοι καλλιεργήσαμε σημαντικές αρετές όπως η υπομονή και η ευελιξία. Μαθαίνοντας να ζούμε μέρα με τη μέρα όπως έρχεται και μην έχοντας άλλη επιλογή, γίναμε πιο υπομονετικοί και ευέλικτοι, αφού χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά  δεν θα παλεύαμε τον εγκλεισμό. Κάποιοι ανακαλύψαμε πτυχές του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε, όπως πόσο δυνατοί και ανθεκτικοί κατά βάθος είμαστε, ή πόσο δημιουργικοί.

Δίδαγμα 6: Το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε, πρωτίστως, οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού μας.

Μέσα στη βαβούρα της καθημερινότητας ή και επειδή κάποιοι το αναβάλλουν συνειδητά, πολλοί αποφεύγουν να αφιερώσουν ουσιαστικό χρόνο με τον εαυτό τους, χωρίς να είναι συνεχώς απασχολημένοι με κάτι. Μέσα από τον εφησυχασμό να αφουγκραστούν τι σκέφτονται, τι νοιώθουν, ακόμα να έρθουν σε επαφή με τα φαντάσματα του παρελθόντος τους. Να αποδεχτούν και να αγαπήσουν αυτό που είναι και να συνειδητοποιήσουν ότι ο εαυτός τους πρέπει να είναι ο καλύτερος τους φίλος, ώστε να αντέχουν αλλά και να απολαμβάνουν την παρέα του. Μέσα από τον απόλυτο εφησυχασμό και το θάρρος να κοιτάξεις κατάματα τον εαυτό σου, έρχεται η αναγέννηση.

Δίδαγμα 7: Τη σημασία των κανόνων υγιεινής, τώρα και για πάντα!

Δυστυχώς χρειαζόταν μια πανδημία για να θυμηθούν πολλοί τη σημασία βασικών κανόνων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή αγγίγματος σημείων του προσώπου με λερωμένα χέρια, αποστασιοποίηση σε χώρους συνωστισμού και σε ουρές και σεβασμό του προσωπικού χώρου του άλλου. Μάσκα ή απομόνωση σε περίπτωση που παρουσιάζουμε αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήξιμο ή φτέρνισμα. Πράγματα δηλαδή κοινής λογικής και «σαβουάρ βιβρ» που πολλοί αγνοούσαν.

Διδαγμα 8: Την αξία της οικογένειας.

Ο κορονοїός μας δίδαξε πόσο όμορφες είναι οι στιγμές με την οικογένεια μας και πόσο σημαντικό είναι να της δίνουμε την προσοχή που της αξίζει, σταματώντας για λίγο από το τρέξιμο της καθημερινότητας. Για τα μέλη της οικογένειας ή και τους φίλους μας που δεν μπορούσαμε να δούμε, να αγκαλιάσουμε και να φιλήσουμε, μας έδειξε πόσο σημαντικοί είναι για εμάς και να μην διστάζουμε να τους εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία, την αγάπη μας. Για κάποιες, λιγότερο τυχερές οικογένειες, ο κορονοїός, όπως άλλωστε και κάθε άλλη δυσκολία, έβγαλε στην επιφάνεια ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, όπως ενδοοικογενειακή βία. Εύχομαι τα θύματα να βρουν το κουράγιο να σωθούν από τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις και να λάβουν ατομικά ή μαζί με το θήτη θεραπεία ψυχοθεραπευτικής φύσης. 

Δίδαγμα 9: Την αξία της τεχνολογίας, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Μέσα από την πανδημία εκτιμήσαμε και θαυμάσαμε την εξέλιξη της τεχνολογίας αφού μέσα από αυτήν, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να δούμε τους δικούς μας, να λάβουμε μέρος σε “live” τάξεις εκγύμνασης, να παραγγείλουμε αγαθά μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού μας και να ενημερωνόμαστε λεπτό προς λεπτό για την εξέλιξη της πανδημίας. Από την άλλη, καταλάβαμε τη σημαντικότητα της άσκησης κριτικής σκέψης και της επιστημονικά τεκμηριωμένης άποψης, αφού βομβαρδιστήκαμε με σωρεία θεωριών επιστημονικής φαντασίας από «ειδήμονες» παντός  ειδικότητας.

Δίδαγμα 10: Να ζούμε με ενσυνειδητότητα την κάθε στιγμή.

Στην αρχή πανικοβληθήκαμε. Πολλοί φοβηθήκαν την ασθένεια, άλλοι τον εγκλεισμό. Κάποιοι και τα δύο. Μην έχοντας όμως άλλη επιλογή και με φόντο στο παράθυρο την αβεβαιότητα για το τι μας ξημερώνει, μάθαμε να ζούμε στο παρών! Μάθαμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στην κάθε στιγμή και να την ζούμε (ελπίζω) στο έπακρον. Καταλάβαμε επιτέλους ότι η ζωή συμβαίνει στο τώρα, ούτε στο χτες αλλά ούτε και στο αύριο.

Φίλοι μου,  τίποτα δεν είναι μόνιμο. Σύντομα θα περάσει και αυτό και θα έχουμε να λέμε. Η μόνη διαφορά, θα είμαστε δυνατότεροι, πιο ταπεινοί και ευγνώμονες από ποτέ. Υπομονή! Άλλωστε έμαθες καλά τι σημαίνει. Δύναμη και κουράγιο σε όσους επηρεάστηκε άμεσα η υγεία τους ή δικών τους ανθρώπων από την πανδημία.

 

Related Posts